Friday, December 4, 2009

NAK KENAL BOEING 737..???



kali ni tiba pula giliran boeing 737 mendapat tempatnya di ruangan blog ni.
boeing 737 merupakan pesawat yang begitu popular di kalangan airlines disebabkan harga yang berpatutan dan dapat memuatkan penumpang yang banyak bagi perjalanan jarak sederhana..
sehingga tarikh ini boeing 737 merupakan pesawat yang paling banyak dihasilkan didunia..mengikut purata setiap 5 saat satu boeing 737 akan landing atau take off di seluruh dunia..

- boeing 737 datang dengan 9 variant...iaitu -100, sehingga -900
- boeing 737 terbahagi kepada 3 iaitu:
*original
*klasik
*next generation

737-ORIGINAL

737-100 (jan.1967)
737-200 (june.1967)




mengunakan enjin jt8d

kokpit 737-original...menggunakan analog dan gauges



737-CLASSIC

737-300(1981)
737-400(1985)
737-500(1987)





menggunakan enjin cfm56-3..

enjin ini terlalu besar berbanding dengan JT8D dan menyebabkan ia diampu oleh sayap dan bahagian bawah enjin ini terpaksa diratakan untuk tujuan clearance from ground..




737-NEXT GENERATION

737-600(1995)
737-700(1993)
737-800(1994)
737-900(1998)








menggunakan enjin cfm56-7 7% lebih fuel efisien berbanding cfm56-3..


blended winglet di pasang untuk kurangkan vortex drag..


kokpit yang moden dgn crt dan digital instrumen

Wednesday, December 2, 2009

THE ANTONOV-225



hari ni tibe giliran untuk antonov-225 untuk mengisi ruangan blog ni...
berikut merupakan info-info dan maklumat mengenai pesawat terbesar di dunia ni...




-antonov-225 juga dikenali sebagai MRIYA yang bermaksud inspirasi
-pesawat ini sungguh besar sehingga boleh memasukkan pesawat pertama milik adik-beradik wright
-dengan 6 enjin pesawat ni boleh menghasilkan 300 ribu pound of thrust melayakkan pesawat ni mendapat title the most powerful aircraft





-pesawat ni buatan soviet union dan sekarang ia milik ukraine
-mempunyai 32 biji tayar termasuk termasuk front landing gear
-boleh mendarat di atas permukaan rata seperti tanah, rumput, dll...
-memerlukan sekurang-kurangnya 2 buah heavy duty tow truck untuk menundanya


-tujuan utama pembinaannya adalah untuk soviet space program
-untuk mengangkut buran(space shuttle) dan roket booster

-dibina berdasarkan antonov-124 (ruslan)
-mempunyai sejarah tersendiri...


pattern pada tahun 1988

pattern pada tahun 2000 selepas renovation

pattern pada tahun 2009 (august)





Friday, November 20, 2009

PESAWAT-PESAWAT VIP RMAF....



berikut adalah merupakan pesawat-pesawat milik RMAF(TUDM).....
pesawat ni digunakan untuk membawa para vip macam AGONG, PM,TPM,MENTERI dan delegasi-delegasi bagi tujuan rasmi.kesemua pesawat ni ditempatkan di pangkalan TUDM subang
selangor.




AIRBUS A319 KHAS UNTUK PM


BOEING 737-700 KHAS UNTUK TPM


FOKKER 28


DASSAULT FALCON 900X


BOMBARDIER GLOBAL EXPRESS



CASA CN -235-220M VIP










Thursday, November 19, 2009

MENGENALI PESAWAT MARITIM MALAYSIA





mesti ramai yang nampak dan perasan mengenai pesawat ni. tapi tak tahu nama pesawat ni...
pesawat yang pelik ini adalah pesawat
amfibia Bombardier 415MP milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM)

  • kemampuan pesawat ini boleh mendarat diatas permukaan air disamping boleh menyedut dan melakukan serangan air.
  • mampu menyedut air sehingga 6000 liter dalam masa 6 saat
  • melakukan operasi pemadaman kebakaran atau membuat serangan udara terhadap penceroboh kapal asing perairan malaysia.




salah seorang pilot pesawat ni kapten zalina sungip


Wednesday, November 18, 2009

Dimanakah Tempat cabin crew tidor?????

Korang semua tahu tak kat mana ruang tempat tido cabin crew mase kat dalam kapal terbang? Tak tahu? Jom kita tengokkk.....

Pesawat Boeing 747-400

image001

Pesawat KLM (belande mari)

image002

image003

Pesawat Airbus A340

image004

Pesawat Boeing 777

image005

Singapore Airline

image006

… dan dilengkapi sistem inflight-TV dan sistem telekomunikasi

image007


Tuesday, November 17, 2009

obeslisk : apa benda tu ???



Pernahkan anda mendengar tentang Obelisk? Saya pasti ramai daripada anda pernah terlihat binaan ini. Tetapi apa sebenarnya Obelisk ini? Kenapa ia berada di serata dunia, termasuklah di negara kita, Malaysia sendiri? Tidak percaya? Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui kebenaran yang tersirat.

Obelisk ini sebenarnya berasal dari Tamadun Mesir Purba dibina untuk melambangkan Tuhan Matahari mereka (Ra) dan mereka percaya Ra wujud bersama Obelisk ini. Mereka telah membina lebih kurang 29 buah obelisk untuk Tuhan Ra mereka. Obelisk juga dikenali dengan nama 'Cleopatra Needle' dan diasaskan dari 'Sun Pillar'.

Sun Pillar


Tahukah anda kenapa umat Islam wajib melontar batu di Jamratul Ula, Wusta dan Aqabah? Ini adalah kerana tiang tersebut merupakan sebuah "obelisk" hasil dari tiang yang menjadi simbol pemerintahan Firaun pada zaman dahulu. Dajjal dan tenteranya mengguna dan memanipulasi tenaga piramid (piramid pada hujung obelisk) dengan kaedah sains untuk tujuan yang jahat. Sebab itulah umat Islam wajib membaling batu di Jamratul sebagai tanda protes kepada manipulasi ini dan juga benci dengan iblis serta kejahatannya. Tidak ramai umat Islam yang memahami maksud simbolik kenapa perlunya membaling batu di Jamratul. Sila rujuk post saya tentang asas-asas binaaan dajal untuk memahami perkara ini lebih lanjut, klik sini.

Semasa menunaikan Haji, umat Islam akan membaling batu sebanyak 7 kali dengan 7 biji batu dimulai dengan tertib di ketiga-tiga Jamratul bermula dari Jamratul Ula, Wusta dan Aqabah dengan niat:
Bismillah, Allahuakbar Rajman Lisyaitani wahizbih
(Dengan nama Allah, Tuhan Yang Maha Besar, aku melontar syaitan dan pengikut-pengikutnya)

Obelisk pada zaman dahulu kala dibuat dari seketul batu yang diukir (monolith). Perkataan ‘obelisk’ berasal dari ketamadunan Greek. Obelisk yang berasal dari Egypt (semasa zaman Firaun) dan merupakan yang tertinggi sekali terletak di hadapan bangunan Basilica of St. John Lateran, Rome, Italy. Semasa zaman kegemilangan Constantinople, maharajanya iaitu Theodosius I bagi bahagian timur Turki, telah meletakkan sebuah obelisk di Hippodrome of Constantinople, Turki. Tidakkah kamu sedar wahai penganut Kristian, agama kamu telah diubah menjadi agama Pagan? Ajaran asal Nabi Isa a.s tidak mengajar kamu mengagungkan binaan syaitan ini!






Terdapat 28 lokasi yang terletaknya obelisk asal dari zaman Firaun iaitu di:

Mesir (8 buah)
Pharaoh Tuthmosis I, Karnak Temple, Luxor
Pharaoh Ramses II, Luxor Temple
Pharaoh Hatshepsut, Karnak Temple, Luxor
Pharaoh Senusret I, Heliopolis, Cairo
Pharaoh Ramses III, Luxor Museum
Pharaoh Ramses II, Gezira Island, Cairo, 20.4 m
Pharaoh Ramses II, Cairo International Airport, 16.97 m
Pharaoh Seti II, Karnak Temple, Luxor, 7 m

Perancis (1 buah)
Pharaoh Ramses II, di Place de la Concorde, Paris

Israel (1 buah)
Caesarea obelisk

Italy (11 buah termasuk 1 di Vatican City)
8 di Rome
Piazza del Duomo, Catania (Sicily)
Boboli Gardens (Florence)
Urbino

Poland (1 buah)
Ramses II, Poznan Archaeological Museum, Poznan (pinjaman dari Ägyptisches Museum und Papyrussammlung, Berlin)

Turki (1 buah)
Pharaoh Tuthmosis III, in Square of Horses, Istanbul

United Kingdom (4 buah)
Pharaoh Tuthmosis III, "Cleopatra’s Needle", di Victoria Embankment, London
Pharaoh Amenhotep II, in the Oriental Museum, University of Durham
Pharaoh Ptolemy IX, Philae Obelisk, at Kingston Lacy, near Wimborne Minster, Dorset
Pharaoh Nectanebo II, British Museum, London

Amerika Syarikat (1 buah)
Pharaoh Tuthmosis III, "Cleopatra’s Needle", di Central Park, New York




Adakah Obelisk ini wujud di Malaysia? Pasti ramai antara kita yang tidak tahu dan perasan sebenarnya di Malaysia tidak terlepas dari binaan dajal ini. Obelisk di Malaysia terletak di Precint 2, Putrajaya. Berikut adalah petikan dari laman web Malaysia Travel Guide, klik sini.
This is the city's own version of the Washington Monument in Washington, DC. Considered to be the national monument of Putrajaya, the Millennium Monument is a metal obelisk that stands 68 meters tall and is located within a 25-hectare park situated in Precinct 2. The etchings adorning the monument depict key moments and events of Malaysia's history.
Sabda Rasullulah:
Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka seseorang itu terdiri dari kalangan mereka (iaitu kaum berkenaan).
Hadis Riwayat Abu Daud







Berikut adalah gambar-gambar obelisk di serata dunia.



St. Peter Square, Vatican


Luxor Obelisk, Paris



Central park, New York


Sao Paolo. Brazil


Buenos Aires, Argentina


Pheonix Park, Dublin


Istanbul, Turki


London, England




Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya:" Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar".
Luqman 13